Kurczak smażony z lotosem

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak smażony z lotosem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 g piersi kurczaka

pokrojonej na paski

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

3 łyżeczki jasnego sosu sojowego

2 łyżki sosu ostrygowego

6 łyżek oleju roślinnego

15 g imbiru

obranego i pokrojonego wzdłuż na plastry

15 g czosnku

rozgniecionego

500 g świeżych korzeni lotosu

pokrojonych skośnie na plasterki i lekko posolonych

15 g szalotek

pokrojonych wzdłuż

 

 

Przygotowanie:


Korzenie lotosu starannie opłukać z błota i obrać obieraczką do ziemniaków. Paski kurczaka osączyć z wody, wymieszać w misce z solą i cukrem. Dodać jasny sos sojowy, raz jeszcze wymieszać i odstawić na minutę. Dodać sos ostrygowy, wymieszać i odstawić do zamarynowania na 5 minut. Zalać 2 łyżkami oleju. W gorącym suchym woku rozgrzać 2 łyżki oleju. Szybko podsmażyć imbir i czosnek, a następnie, mieszając, dodać marynowanego kurczaka i szalotkę. Podrzucać, aż kurczak zmieni kolor.
Dodać lekko posolony korzeń lotosu. Trzymać wok na ostrym ogniu, cały czas mieszając. Dolać wodę. Doprowadzić do wrzenia, potem przykryć wok pokrywką. Trzymać wok 5 minut na ostrym ogniu. Bez przerwy, szybko mieszając, stopniowo dolewać sos, aż potrawa osiągnie konsystencję kremu. (Nie trzeba zużywać całego sosu.) Przed podaniem dodać chlust oleju arachidowego, aby na powierzchni potrawy powstała błyszcząca glazura.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.