Kurczak smażony w głębokim oleju z kurkumą

Przepis z programu Nancy Lam Oczyszczenie duszy (odc. 10)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Kurczak smażony w głębokim oleju z kurkumą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 małe kurczaki

marynata:

świeży korzeń kurkumy

2 gałązki trawy cytrynowej

1 duża czerwona cebula albo kilka szalotek

półtorej łyżeczki soli

1 łyżeczkę cukru

2 szklanki oleju słonecznikowego

kurczaki podzielić na ćwiartki

 

 

Przygotowanie:


W moździerzu utłuc trawę cytrynową, kurkumę, czerwoną cebulę albo szalotki, sól, cukier. Kurczaki marynować kilka godzin. Część przypraw zostawić. Usmażyć kurczaki na płytkim oleju. Pozbyć się przypraw przypalonych podczas smażenia i dodać przyprawy odłożone na bok. Kurczaki podawać z gotowanym ryżem.

powrót

Podobne przepisy

Steki z sarniny z żurawinowym sosem cumberland
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Wiosenne roladki na gorąco
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Piersi z kaczki w zielonym pieprzu z cebulką dymką
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spring rolls z indykiem w sosie barbecue
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Lekki pasztet do smarowania z konfiturą ze śliwek
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
(odc.10)pieczeń cielęca
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.