Kurczak smażony w głębokim oleju z kurkumą

Przepis z programu Nancy Lam Oczyszczenie duszy (odc. 10)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Kurczak smażony w głębokim oleju z kurkumą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 małe kurczaki

marynata:

świeży korzeń kurkumy

2 gałązki trawy cytrynowej

1 duża czerwona cebula albo kilka szalotek

półtorej łyżeczki soli

1 łyżeczkę cukru

2 szklanki oleju słonecznikowego

kurczaki podzielić na ćwiartki

 

 

Przygotowanie:


W moździerzu utłuc trawę cytrynową, kurkumę, czerwoną cebulę albo szalotki, sól, cukier. Kurczaki marynować kilka godzin. Część przypraw zostawić. Usmażyć kurczaki na płytkim oleju. Pozbyć się przypraw przypalonych podczas smażenia i dodać przyprawy odłożone na bok. Kurczaki podawać z gotowanym ryżem.

powrót

Podobne przepisy

Warzywny stir-fry
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Fasolka w stylu kreolskim z kiełbasą andouille i ryżem
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia kreolska
Kotleciki jagnięce pieczone
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kura w rosole
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Steki z peklowanej wieprzowiny z sosem pietruszkowym
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
(odc.03) pieczony kurczak po prowansalsku
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.