Kurczak satay

Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Kurczak satay
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

2 piersi kurczaka



Marynata:

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki oleju słonecznikowego

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki kurkumy

2 łyżki cukru

2 łyżeczki kolendry

pół łyżeczki kminu

kawałek trawy cytrynowej utłuczony w moździerzu



Wymieszać składniki marynaty. Kurczaka pokroić w poprzek włókien i marynować pół godziny. Następnie wbić kawałki kurczaka na szpikulec i upiec na ruszcie.



Sos do kurczaka:

500g solonych orzeszków ziemnych

3 łyżki cukru

Pół łyżeczki kurkumy

Pół łyżeczki czosnku w proszku

Pół łyżeczki kminu

2 łyżeczki kolendry

1 łyżeczka chili



Orzeszki z przyprawami zemleć. Zagotować cztery szklanki wody i wsypać mielone orzeszki. Gotować 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy część wody

wyparuje i sos zgęstnieje, polać nim upieczonego kurczaka.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak z kokosem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Razowe naleśniki z królikiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Warzywny stir-fry
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Tournedos a la Rossini
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczona górka cielęca
Przepis z programu Dietosfera (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Curry z baraniny w mleku kokosowym
Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.