Nigel Slater

Kurczak po marokańsku


Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Kurczak po marokańsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2-3 duże ząbki czosnku

obrane i posiekane

szczypta soli morskiej w płatkach

2-3 spore szczypty wędzonej papryki w proszku

2-3 spore szczypty kurkumy

1 łyżeczka nasion kminu

trochę oliwy albo oleju arachidowego

6 dużych udek kurczaka z kością i skórą

oliwa

2 cebule

obrane i posiekane

1 cytryna

przekrojona na pół i pokrojona na cienkie plasterki

szczypta szafranu

garść wydrylowanych zielonych oliwek

garstka świeżej natki kolendry

posiekanej

 

 

Przygotowanie:


Utrzyj czosnek z solą w moździerzu. Dodaj wędzoną paprykę, kurkumę i utrzyj na pastę. Dodaj tyle oliwy lub oleju arachidowego, żeby pasta była półpłynna, ale dość gęsta, by nie spływała z kurczaka. Włóż udka kurczaka do miski, zalej marynatą i starannie obtocz w przyprawach. Przykryj miskę plastikową folią i wstaw do lodówki na tak długo, jak czas pozwoli – najlepiej na noc. Rozgrzej oliwę w dużym płaskim rondlu i usmaż cebulę, aż będzie miękka. Dołóż udka kurczaka i obsmaż je z obu stron, żeby były rumiane. Dodaj plasterki cytryny i zalej kurczaka do połowy wodą. Dodaj szafran, porządnie dopraw, przykryj rondel pokrywką i duś około 25 minut, aż kurczak będzie ugotowany i miękki. Posyp danie oliwkami i świeżą kolendrą.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.