Kurczak po hiszpańsku z pieczonymi ziemniakami z boczkiem

Przepis z programu Basia Ritz. Kuchnia z sercem
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak po hiszpańsku z pieczonymi ziemniakami z boczkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

4 czerwone cebule

2 duże ząbki czosnku

1 mała czerwona chili (opcjonalnie)

½ papryki zielonej

½ papryki żółtej

½ papryki czerwonej

6 dojrzałych dużych pomidorów (ok. 1,2 kg)

4 piersi z kurczka (á ok. 150 g)

60 g migdałów (obranych ze skórki)

125 ml białego wytrawnego wina (można zastąpić wywarem drobiowym lub warzywnym)

garść czarnych oliwek

garść zielonych oliwek

2-3 garści posiekanej natki pietruszki

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

słodka papryka w proszku

3-4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia



Pieczone ziemniaki

4-6 ziemniaków sałatkowych (nierozgotowujących się)

ok. 30 g zimnego masła

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

świeżo starta gałka muszkatołowa

4 plastrów bekonu (cienkich)

2 – 3 łyżki gęstej śmietany do deserów (30%)

garść startego sera (np. Grana Padano)



dodatkowo

papier do pieczenia

trochę oleju



Przygotowanie:

Przygotować ziemniaki: piekarnik rozgrzać do 175°C (funkcja góra/dół). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i papier posmarować olejem. Ziemniaki dokładnie umyć (jeżeli trzeba szczoteczką. Nie obierać!). Umyte ponacinać w plastry grubości ok. 3 mm (ważne: nie przekrawać ziemniaka do końca, zostawić ok. 2 mm na dole). Malutkie płatki masła ułożyć w co drugą szczelinę. Ziemniaki ułożyć na blasze, oprószyć solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W wolne szczeliny wcisnąć pokrojone w kawałki plastry boczku. Piec ok. 60 minut (do miękkości). Przed końcem pieczenia posmarować ziemniaki śmietaną doprawioną solą, pieprzem i gałką muszkatołową i oprószyć startym serem. Włączyć funkcję grilla i podpiec do roztopienia i zezłocenia sera.

Przygotować kurczaka: Piekarnik rozgrzać do 175°C (funkcja góra / dół). Cebule i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Chili posiekać. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę.

Paprykę umyć i pokroić w grubą kostkę. Piersi umyć, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką. Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić na niej mięso smażąc z każdej strony ok. 3 – 4 minut. Piersi przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika na ok. 10 minut.

Migdały wrzucić na patelnię z tłuszczem (tą samą, na której był smażony kurczak) i zrumienić. Dodać cebulę, zeszklić. Dodać paprykę, podsmażyć, dodać czosnek, chili, wino i pomidory, doprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu ok. 6-8 minut. Pod koniec gotowania dodać oliwki, posypać natką pietruszki, wymieszać. Podawać z ziemniakami.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.