Kurczak po francusku z liśćmi rzepy, kwinoą i smażonymi pomidorami

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak po francusku z liśćmi rzepy, kwinoą i smażonymi pomidorami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

6 surowych polędwiczek z piersi kurczaka

240 ml pinot grigio

2 łyżki masła

mąka (do obtoczenia i zasmażki)

2 pokrojone w kostkę pomidory „plum”

3 jaja

oliwa

sok z 2 cytryn

1,5 l wywaru drobiowego

200 g czerwonej kwinoi

2 pęczki liści młodej rzepy

3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki

3 łyżki natki pietruszki 


sól (do smaku)



Przygotowanie:

Jeśli używasz całe piersi kurczaka, a nie polędwiczki, musisz przeciąć je na pół. Rozbij, aż uzyskasz cienkie plastry. Obtocz je w mące, a potem zanurz w jaju. Usmaż na oliwie na rozgrzanej patelni (ogień średni do silnego). Wymieszaj 720 ml wywaru, sok z cytryny, wino i natkę pietruszki. Doprowadź do wrzenia. Gotuj kwinoę przez 15 minut w reszcie wywaru. Usmaż liście rzepy z czosnkiem na oliwie, potem przykryj i duś, aż osiągną pożądaną miękkość. Wymieszaj masło z mąką i zagęść tym wywar. Smaż pomidory z masłem i czosnkiem, aż będą miękkie. Gdy kurczak się usmaży, wyjmij go z oliwy, polej sosem i przyrumień pod grillem. Nałóż kwinoę wymieszaną z pomidorami i liśćmi rzepy. Dopraw solą do smaku.



© 2012 Lucia Palmieri

powrót

Podobne przepisy

Piersi z kaczki w zielonym pieprzu z cebulką dymką
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kotleciki z mielonego indyka
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kurczak pieczony po włosku
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.