Grzegorz  Łapanowski

Kurczak pieczony


Przepis z programu Ł'apetyt (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak pieczony

odsłon: 9738

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kurczak w całości

1 główka czosnku

1 duża łyżka miodu

1 łyżka sosu sojowego

½ pęczka świeżego rozmarynu

sok z 1 pomarańczy

2 całe pomarańcze

oliwa aromatyzowana

1 małe chilli

 

 

Przygotowanie:


Przygotować marynatę do kurczaka. Czosnek rozetrzeć z odrobiną soli, dodać łyżkę miodu, sos sojowy, sok z pomarańczy, posiekane chilli i oliwę. Składniki marynaty dobrze wymieszać i wmasować ją w kurczaka. Do środka kurczaka włożyć pokrojone na ćwiartki pomarańcze, rozmaryn i czosnek. W brytfance ułożyć jeszcze pozostałe cząstki pomarańczy. Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Podawać na sałacie z dodatkiem kolorowych papryk i pestek granatu.

powrót

Podobne przepisy

Szaszłyki z kurczaka na herbacianych szpadkach
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak Turcji (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Wolno pieczony rostbef z esencją z czerwonego wina
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Łosoś w papilotach
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kotlety schabowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Smażone steki i krewetki z sosem aioli
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Osso buco
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

marekkj

postów: 1

13.08.2012 17:26

CYTUJ

kurczak soczysty, skórka świetna pomarańczowa, smak zaskakująco lekko słodkawy z nutką ostrości. Dla mnie rewelacja !

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.