MENU
Be Active. Ewa Chodakowska

przepisy z programów >>

Kurczak pieczony

Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.5)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne

składniki i przygotowanie:

Składniki
kurczak z wolnego chowu o wadze ok. 1,5 kg
50 g miękkiego masła
½ łyżeczki soli kamiennej
3-4 łyżeczki świeżego, posiekanego tymianku
1-2 łyżki wody

Sos
1,2 litra wywaru z kurczaka
½ główki czosnku
gałązka rozmarynu
gałązka tymianku


Pieczony kurczak:
Uwaga: Przyjmuje się, że na każdy kilogram wagi kurczaka przypada 35-45 minut pieczenia.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Przygotować kurczaka do pieczenia—obciąć końce skrzydełek i związać sznurkiem nóżki. Natrzeć skórę masłem, posypać solą i posiekanym tymiankiem. Ułożyć kurczaka na blasze na obciętych końcach skrzydeł i wstawić do gorącego piekarnika. Na dno blachy wlać 3-4 łyżki wody. W czasie pieczenia polewać kurczaka co jakiś czas sosikiem, który z niego wypłynie. Do wywaru z kurczaka włożyć gałązki rozmarynu i tymianku oraz pół główki czosnku (należy główkę w całości przekroić w poprzek na pół), odstawić, aby wywar przeszedł aromatem. Kurczak powinien być gotowy po upływie 1,5 godziny. Aby sprawdzić, czy jest upieczony, należy wbić widelec w udko—wypływający sok powinien być przezroczysty. Zdjąć kurczaka z blaszki i odstawić na pół godziny przed podaniem, aby mięso „odpoczęło”.

Sos
Z powierzchni sosiku z pieczenia usunąć ¾ zebranego na niej tłuszczu. Końce skrzydeł zostawić na blaszce do pieczenia wraz z sosikiem. Wstawić blaszkę na gaz. Drewnianą łyżką wyskrobać brązowy osad z dna blaszki—to on nada smak sosowi. Wlać chochelkę wywaru z kurczaka, aby rozpuścić pozostały na dnie blaszki osad z pieczenia. Doprowadzić do wrzenia, wlewać stopniowo resztę wywaru.
Odkroić piersi i nóżki kurczaka. Pokroić piersi na plastry, trzymać w cieple. Zmiażdżyć kadłub kurczaka i włożyć go do sosu. Gotować sos na małym ogniu przez kolejne 8-10 minut, aż lekko zgęstnieje. Przelać sos przez sitko. Polać sosem kurczaka i podawać.
To prosty przepis na wyśmienite mięsne danie.

© Paul Merrett

skomentuj przepis >>