Paul Merret

Kurczak pieczony

Paul Merret
Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak pieczony
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

kurczak z wolnego chowu o wadze ok. 1,5 kg

50 g miękkiego masła

½ łyżeczki soli kamiennej

3-4 łyżeczki świeżego, posiekanego tymianku

1-2 łyżki wody



Sos

1,2 litra wywaru z kurczaka

½ główki czosnku

gałązka rozmarynu

gałązka tymianku





Pieczony kurczak:

Uwaga: Przyjmuje się, że na każdy kilogram wagi kurczaka przypada 35-45 minut pieczenia.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Przygotować kurczaka do pieczenia—obciąć końce skrzydełek i związać sznurkiem nóżki. Natrzeć skórę masłem, posypać solą i posiekanym tymiankiem. Ułożyć kurczaka na blasze na obciętych końcach skrzydeł i wstawić do gorącego piekarnika. Na dno blachy wlać 3-4 łyżki wody. W czasie pieczenia polewać kurczaka co jakiś czas sosikiem, który z niego wypłynie. Do wywaru z kurczaka włożyć gałązki rozmarynu i tymianku oraz pół główki czosnku (należy główkę w całości przekroić w poprzek na pół), odstawić, aby wywar przeszedł aromatem. Kurczak powinien być gotowy po upływie 1,5 godziny. Aby sprawdzić, czy jest upieczony, należy wbić widelec w udko—wypływający sok powinien być przezroczysty. Zdjąć kurczaka z blaszki i odstawić na pół godziny przed podaniem, aby mięso „odpoczęło”.



Sos

Z powierzchni sosiku z pieczenia usunąć ¾ zebranego na niej tłuszczu. Końce skrzydeł zostawić na blaszce do pieczenia wraz z sosikiem. Wstawić blaszkę na gaz. Drewnianą łyżką wyskrobać brązowy osad z dna blaszki—to on nada smak sosowi. Wlać chochelkę wywaru z kurczaka, aby rozpuścić pozostały na dnie blaszki osad z pieczenia. Doprowadzić do wrzenia, wlewać stopniowo resztę wywaru.

Odkroić piersi i nóżki kurczaka. Pokroić piersi na plastry, trzymać w cieple. Zmiażdżyć kadłub kurczaka i włożyć go do sosu. Gotować sos na małym ogniu przez kolejne 8-10 minut, aż lekko zgęstnieje. Przelać sos przez sitko. Polać sosem kurczaka i podawać.

To prosty przepis na wyśmienite mięsne danie.



© Paul Merrett

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.