Emeril Lagasse

Kurczak pieczony z ziołowym masłem


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak pieczony z ziołowym masłem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 łyżek niesolonego masła w temperaturze pokojowej

2 łyżki plus 1 łyżeczka świeżo posiekanych ziół

takich jak: estragon

szczypiorek i natka pietruszki

2 łyżeczki mieszanki przypraw (patrz: oddzielny przepis)

1 łyżeczka posiekanego czosnku plus 1 cały ząbek

1 ½ łyżeczki soli

¼ plus 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka soku z cytryny

1 kurczak (ok. 2 kg)

1 grubo pokrojona cebula

1 seler naciowy pokrojony w małe kawałki

1 marchewka pokrojona w kostkę

1 liść laurowy

2 szklanki bulionu drobiowego

2 łyżki mąki

½ szklanki białego wytrawnego wina

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 210 stopni C. W małej misce połączyć ze sobą masło, 2 łyżki świeżych ziół, 1 łyżeczkę mieszanki przypraw, ½ łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki pieprzu i sok z cytryny. Dobrze wymieszać. Delikatnie oddzielić skórę kurczaka od mięsa, następnie równie delikatnie włożyć 4 łyżki ziołowego masła pod poluzowaną skórę. Masło należy rozdzielić po równo na obydwie piersi. Pozostałym masłem nasmarować kurczaka, którego następnie należy doprawić łyżeczką soli, ¼ łyżeczki pieprzu i resztką mieszanki przypraw. Odstawić na bok. Cebulę, seler, marchewkę, liść laurowy i zmiażdżony ząbek czosnku przełożyć na brytfankę. Dodać kurczaka, a następnie dolać 1 szklankę bulionu drobiowego i 1 szklankę wody. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut, aż skóra kurczaka się zarumieni. Zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec aż termometr wsadzony w udko wskaże 80 stopni. Piec przez kolejne 15 minut. Kurczaka wyjąć z piekarnika i przełożyć na półmisek. Sos i warzywa z brytfanki przenieść do żaroodpornego naczynia. Wybrać liść laurowy. Za pomocą łyżki usunąć jak największą ilość pływającego tłuszczu. Do małej miski wsypać mąkę i dodać 2 łyżki wcześniej zebranego tłuszczu. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić na bok. Brytfankę przestawić na palnik kuchenki. Dodać białego wina. Gotować, aż objętość wina zmniejszy się o połowę mieszając od czasu do czasu. Dodać pozostałą cześć bulionu drobiowego oraz pozostałą część tłuszczu i warzywa. Doprowadzić do wrzenia i powolutku dodawać zasmażkę. Gotować przez 10 minut, aż sos stanie się gęsty. Dodać pozostałą część ziół. Doprawić do smaku. Kurczaka pokroić na kawałki i podawać z sosem.

powrót

Podobne przepisy

Omlet z kimchi i kurczakiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Placki i placuszki
Perska gicz jagnięca
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.