Bill Granger

Kurczak pieczony z ricottą


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Kurczak pieczony z ricottą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

cały kurczak

1 1/2 filiżanki ricotty

świeże zioła ( trybula

szczypiorek

estragon

bazylia itp.)

oliwa

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Z kurczaka wyciąć kręgosłup, rozłożyć i mocno ucisnąć, tak, aby go spłaszczyć. Palcami wyluzować skórę, aby powstały kieszonki. Wymieszać ricottę z posiekanymi ziołami, przyprawić solą morską i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu, dodać skórkę otartą z cytryny i wkładać do kieszonek. Kurczaka ułożyć w brytfance skrzydełkami pod spód. Skropić oliwą, posypać odrobiną soli. Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni C. Po wyjęciu posypać listkami pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.