Tomasz Jakubiak

Kurczak pieczony w domowym maśle orzechowym z sałatką z groszku i kaszy jęczmiennej


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 2804

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

kurczak zagrodowy

2 gruszki

2 łyżeczki soli

2 garści niesolonych orzeszków ziemnych

garść orzechów laskowych

limonka

Sałatka z zieloneg groszku i kaszy:

3 garści groszku cukrowego

garść rukwi wodnej

łyżeczka czosnku liofilizowanego

garść kiełków groszku

pół szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej

łyżka oleju sezamowego

2 łyżki sosu sojowego jasnego

2 łyżeczki sambalu

limonka

 

Przygotowanie:

Orzechy laskowe upraż, zdejmij z nich skórkę i zmiksuj w blenderze razem z orzechami ziemnymi. Miksuj do momentu, aż uzyskasz orzechowe masło. Przygotuj farsz. Gruszki pokrój i skrop sokiem z limonki. Kurczaka nafaszeruj kawałkami owoców. Następnie posól go i natrzyj masłem orzechowym. Mięso piecz w 180 stopniach przez 30, maksymalnie 40 minut. Świetnym dodatkiem do kurczaka będzie zielona sałatka. Do miski wsyp sparzony groszek cukrowy, rukiew wodną, czosnek liofilizowany i ugotowaną jęczmienną kaszę perłową. Całość posyp kiełkami groszku. Sałatkę skrop sokiem z limonki, polej sambalem i sosem sojowym. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Kotlety wieprzowe z ziemniakami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pasta z polędwiczkami i truflami
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.03) pieczony kurczak po prowansalsku
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rostbef wołowy gotowany z jajkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kofty wołowo-indycze z zimnym dipem z melona
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Domowa biała kiełbasa
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.