Kurczak pieczony na ruszcie

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kurczaka

Kurczak pieczony na ruszcie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kurczak (ok. 1,5-2 kg)

1 średnia cebula, pokrojona w kostkę

2 posiekane ząbki czosnku

⅓ szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki

2 łyżki posiekanej świeżej szałwii

2 łyżeczki liści tymianku

¼ szklanki oliwy z oliwek

cienkie paski obranej skórki z połówki cytryny

sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz

ćwiartki cytryny (do przybrania)

Przygotowanie:

Aby przygotować kurczaka do pieczenia, rozetnij go nożycami po obu stronach kręgosłupa. Wyciągnij kręgosłup i odłóż go na później. Przewróć kurczaka na drugą stronę i rozpłaszcz go dłonią. Zamiast usuwać kręgosłup, możesz pozbyć się mostka.

Za pomocą blendera zmiksuj cebulę, czosnek, zioła, oliwę i skórkę z cytryny. Gotowe puree wetrzyj pod skórę piersi kurczaka. Następnie włóż go do woreczka i rozłóż równomiernie resztę puree. Przechowuj w lodówce przez 6-8 godzin, a następnie pozostaw w temperaturze pokojowej na 30 minut. Usuń marynatę z kurczaka i przypraw go solą i pieprzem.
Rozgrzej dużą grillową patelnię i umieść ją na dwóch palnikach na średnim ogniu. Połóż kurczaka na patelni skórką do dołu, przykryj go dwiema owiniętymi folią cegłami, albo połóż folię, a na niej ciężką patelnię.

Grilluj przez około 20-25 minut, aż do uzyskania chrupiącej skórki, a następnie przewróć kurczaka szczypcami na drugą stronę. Ponownie przygnieć go cegłami i piecz przez około 30 minut aż do osiągnięcia 74°C w najgrubszym miejscu. Pozostaw na 10 minut. Podawaj z ćwiartkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Casserole
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z kurczaka
Meksykańskie filo z kurczakiem i serem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 58)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Tatar
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.