Kurczak opiekany na węglu drzewnym

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

Kurczak opiekany na węglu drzewnym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 cały kurczak

 

 

Przygotowanie:


Wymieszać składniki marynaty. Przygotować kurczaka. Usunąć zbędny tłuszcz. Ostrym nożem lub sekatorem rozciąć wzdłuż mostka. Rozłożyć, obrócić i spłaszczyć, przyciskając wzdłuż kości grzbietowej. Zrobić nacięcia pod skrzydłami, aby łatwiej było spłaszczyć tuszkę. Ostrym nożem ponacinać mięso. Dzięki temu łatwiej przesiąknie marynatą, a zbędny tłuszcz się wytopi. Nakłuć dużym widelcem. Posmarować marynatą po obu stronach i posypać solą. Przykryć. Marynować 30-45 minut.
Piec na węglach, często obracając. Smarować pozostałą marynatą po obu stronach. Upiec na złoty kolor – ok. 30 minut. Pokroić na porcje i posmarować sosem piri piri.

powrót

Podobne przepisy

Mielone kotlety z sarny z chlebowo-grzybowym sosem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
(odc.009) grillowany udziec jagnięcy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wieprzowina a la dzik
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Hamburgery
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Boeuf Stroganow w stylu Kudłaczy
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.