Kurczak opiekany na węglu drzewnym

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

Kurczak opiekany na węglu drzewnym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 cały kurczak

 

 

Przygotowanie:


Wymieszać składniki marynaty. Przygotować kurczaka. Usunąć zbędny tłuszcz. Ostrym nożem lub sekatorem rozciąć wzdłuż mostka. Rozłożyć, obrócić i spłaszczyć, przyciskając wzdłuż kości grzbietowej. Zrobić nacięcia pod skrzydłami, aby łatwiej było spłaszczyć tuszkę. Ostrym nożem ponacinać mięso. Dzięki temu łatwiej przesiąknie marynatą, a zbędny tłuszcz się wytopi. Nakłuć dużym widelcem. Posmarować marynatą po obu stronach i posypać solą. Przykryć. Marynować 30-45 minut.
Piec na węglach, często obracając. Smarować pozostałą marynatą po obu stronach. Upiec na złoty kolor – ok. 30 minut. Pokroić na porcje i posmarować sosem piri piri.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.