Kylie Kwong

Kurczak na parze z sosem ostro-kwaśnym


Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Kurczak na parze z sosem ostro-kwaśnym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składnik główny

400g filetów z udka kurczaka



Sos

2 łyżki drobno posiekanych łodyg kolendry

5cm kawałek imbiru, obrany i pokrojony w zapałki

2 łyżki drobno posiekanej dymki

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

1 duże czerwone chili, pokrojone w cienkie plasterki

2 ½ łyżki jasnego sosu sojowego

1 łyżka brązowego octu ryżowego

1 łyżeczka brązowego cukru

1 łyżeczka oleju sezamowego

2 łyżki oleju arachidowego





Przygotowanie

Zacznij od sosu. Wymieszaj wszystkie składniki, oprócz oleju arachidowego, w misce. Rozgrzej olej w rondlu, aż zacznie dymić i przelej do miski z resztą składników. Wymieszaj i odstaw na bok. Rozłóż kawałki kurczaka w jednej warstwie na ognioodpornym talerzu, który zmieści się do parownika. Włóż talerz do parownika, który ustaw nad naczyniem, w którym wrze woda. Gotuj na parze, pod przykryciem, przez jakieś 14 minut, aż kurczak będzie gotowy. Wyjmij talerz z parownika i pozwól kurczakowi odpocząć przez jakieś 5 minut. Odlej płyn z talerza i przełóż kurczaka na deskę do krojenia. Pokrój go po skosie w 1cm plastry i ułóż na półmisku. Polej sosem, podawaj w temperaturze pokojowej.





@ Kylie Kwong

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.