Kylie Kwong

Kurczak na biało z dressingiem sojowo-imbirowym


Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Kurczak na biało z dressingiem sojowo-imbirowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kurczak z wolnego chowu

2 łyżki oleju z fistaszków

2 łyżki posiekanej dymki

szczypta mieszanki pieprzu seczuańskiego z solą

 

 

Przygotowanie:


Składniki wywaru umieścić w dużym garnku, zalać 6 litrami wody. Zagotować. Zmniejszyć ogień i powolutku gotować przez 40 minut. Kurczaka opłukać pod zimną bieżącą wodą. Odciąć skórę z nadmiarem tłuszczu. Włożyć kurczaka, piersią do dołu, do wywaru, tak, aby był w pełni zanurzony. Delikatnie obgotowywać kurczaka przez 14 minut, nie dopuszczając do tego, aby wywar zawrzał. Zdjąć garnek z płyty i odstawić na trzy godziny w miejsce o pokojowej temperaturze, aby kurczak się dogotował. Delikatnie wyjąć kurczaka z wywaru, uważając, aby nie uszkodzić skóry na piersi. Ułożyć kurczaka na tacy do odcieknięcia. W miseczce wymieszać składniki dressingu. Dużym nożem lub chińskim tasakiem pokroić kurczaka po chińsku, ułożyć kawałki na półmisku i polać dressingiem. W małym rondelku rozgrzać olej niemal do temperatury, w której zaczyna dymić, gorącym olejem polać kurczaka. Posypać posiekaną dymką i mieszanką pieprzu seczuańskiego z solą.

powrót

Podobne przepisy

Duszone mięso po irlandzku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka
Kurczak pieczony
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.