Kurczak Marka z papają

Przepis z programu Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak Marka z papają
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g piesi kurczaka

1-2 papaje

pokrojone w kostkę

4 liście mirtu cytrynowego

garść nasion akacji australijskiej

nieco masła i oliwy (do smażenia)

½ pomarańczy

1 posiekany ząbek czosnku

sól (do smaku)

2 garście liści szpinaku

oliwa (do podania)

 

 

Przygotowanie:


Papaję zmiksuj na gładką masę. Włóż do niej kurczaka na kilka godzin. Dzięki temu mięso będzie miękkie i aromatyczne. Na suchej patelni praż przez kilka minut nasiona akacji. Rozetrzyj je w moździerzu. Lekko rozgnieć liście mirtu. Na patelni, podgrzej na średnim ogniu masło i oliwę. Połóż kawałki kurczaka. Smaż, aż będą złociste. Zajmuje to ok. 12 minut, po 6 na jedną stronę. Posyp nasionami akacji i dorzuć liście mirtu cytrynowego. Wyciśnij sok z pomarańczy. Dopraw solą. Wyłącz gaz, pozostaw na 3-5 minut. Na drugiej, rozgrzanej patelni, podsmaż na oliwie czosnek i szpinak. Ułóż na talerzu szpinak, połóż na tym kurczaka, polej oliwą, aby połączyć aromaty i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Schab po węgiersku
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak świata: Węgry (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Fajitas
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Rostbef z szalotkami marynowanymi w soku z buraków
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Boeuf Stroganow
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Algierski kurczak z daktylami i kuskusem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.