Kurczak hyderabadi

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Kurczak hyderabadi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg udek z kurczaka

1 czubata łyżka ziaren sezamowych

50 g fistaszków

1 pokrojona cebula

4 łyżki oleju

2 szczypty soli

1 łyżka imbiru

1 łyżka wyciśniętego czosnku

1½ łyżki zmielonej zielonej chili

szczypta kurkumy

1 łyżka suszonego chili

sól

1½ szklanki jogurtu

1 łyżeczka garam masali

¼ łyżeczki czarnego kminu

1 łyżeczka soku z cytryny

 

 

Przygotowanie:


Na cztery łyżki oleju wrzucamy jedną pokrojoną cebulę. Solimy, smażymy pięć minut.
Dodajemy łyżeczkę imbiru, łyżeczkę utłuczonego czosnku, półtorej łyżeczki utłuczonej papryczki chili. Dosypujemy szczyptę kurkumy. Sezam i fistaszki prażymy i ucieramy na pastę. Dodajemy półtorej szklanki mleka, śmietany lub jogurtu. Dosypujemy garam masalę i dokładnie utarty czarny kmin. Wrzucamy podsmażoną cebulkę. Do tak przygotowanego sosu korma dodajemy około kilograma kurzych udek i mieszamy wszystko razem. Przykrywamy miską o takiej samej średnicy co garnek. Do miski wlewamy ćwierć szklanki wody. Gdy woda wyparuje, kurczak będzie gotowy. Tuż przed podaniem wyciskamy ćwiartkę cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Pieczona górka cielęca
Przepis z programu Dietosfera (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Boczek z soczewicą
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Królik z czarnymi oliwkami
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.