Kurczak faszerowany morelami i kasztanami

Kurczak faszerowany morelami i kasztanami
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Aaron Craze

Seria kulinarna:
Rude Boy w kuchni (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Morele moczyć w Vin Santo przynajmniej przez pół godziny, najlepiej przez noc. Namoczone morele, kasztany i estragon zmiksować na dość grubo, doprawić i odstawić. Kurczaka rozłożyć na płasko skórą do dołu i przeciąć na pół między piersiami. Mięso lekko natrzeć oliwą, posolić, posypać pieprzem i listkami estragonu. Na jednej części kurczaka ułożyć połowę szpeku zakładając plastry paskiem tłuszczu. Dzięki temu lepiej się skleją. Z połowy farszu uformować serdelek i ułożyć na szpeku.
Zawinąć kurczaka tak, by zamknąć farsz i związać sznurkiem. To samo zrobić z drugą połówką kurczaka i obie umieścić w lodówce na 1 godzinę, aby stężały. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
Rozgrzać nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu. Kurczaka natrzeć oliwą i obsmażyć obracając, aby równomiernie się zrumienił. Przełożyć do brytfanny i piec 30 minut, aż naciśnięte mięso nie będzie się uginać. Upieczonego kurczaka zostawić na 10 minut, potem ciasno zawinąć w folię spożywczą i zostawić do ostygnięcia. Podawać pokrojone w plastry opryskane oliwą i przybrane rzeżuchą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA