Ainsley Harriot

Kurczak faszerowany czosnkiem


Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Kurczak faszerowany czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

mały kurczak

najlepiej z ekologicznej hodowli

główka czosnku

kilka małych czerwonych cebulek

limonka

kilka listków laurowych

oliwa do smażenia

posiekana cebula

kilka strączków chili

bez pestek

namoczonych na 15 minut w czerwonym occie winnym

kilkucentymetrowy kawałek imbiru

obrany i drobno posiekany

sól

pieprz do smaku

oliwa do natarcia kurczaka

 

 

Przygotowanie:


Na grillu lub w piekarniku ustawić blaszkę do pieczenia, włożyć główkę czosnku, przekrojoną na pół, przekrojone na pół cebulki i limonkę (wszystko ułożyć na przekrojonej powierzchni) oraz listki laurowe, podkarmelizować na sucho, posypać solą i pieprzem. Na patelnię wlać trochę oliwy, podsmażyć posiekaną cebulę, a kiedy zmięknie, dodać chili, osączone z octu, w którym się moczyły. Dodać posiekany imbir, przyprawić solą i pieprzem. Podsmażać, aż chili zmięknie. Przełożyć zawartość patelni do malaksera albo moździerza, wlać łyżkę octu, w którym moczyły się chili i zmiksować lub rozetrzeć wszystko na papkę. Kurczaka ułożyć piersią do góry. Wsunąć palce pod skórę na piersi i delikatni przesuwać w dół, tak, by między mięsem, a skórą powstała kieszonka. Do kieszonki włożyć pastę z chili i rozsmarować po mięsie. Do środka kurczaka włożyć podkarmelizowane kawałki czosnku, cebulek i limonki oraz listki laurowe. Posypać kurczaka solą i pieprzem, natrzeć oliwą. Ułożyć na grillu, piersią do dołu (węgle nie powinny być za mocno rozgrzane). Przykryć pokrywą (lub dużym garnkiem czy metalową miską) i piec/wędzić około 40 minut.

powrót

Podobne przepisy

(odc.017) gulasz z kurczaka z pieczarkami
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczę w sosie estragonowym
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Quesadillas z chorizo
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.