Kurczak duszony w sosie paprykowym

Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak duszony w sosie paprykowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oliwy extra vergine

1-2 łyżki skrobi kukurydzianej

1 kg udek kurczaka bez kości i skóry

1 szklanka pokrojonej w grubą kostkę cebuli

¾ szklanki pokrojonego w grubą kostkę selera

2 szklanki pozbawionej nasion i pokrojonej czerwonej papryki

2 ząbki czosnku

2 szklanki bulionu drobiowego albo wody

1 łyżka posiekanego świeżego tymianku

2 liście laurowe

gruba sól i mielony czarny pieprz

2 łyżki zimnego masła pokrojonego na kawałeczki

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej oliwę w dużym garnku o grubym dnie. Obtocz udka kurczaka w skrobi kukurydzianej, strząsając nadmiar. Obsmaż mięso w garnku (w dwóch porcjach) z obu stron, aż zbrązowieje. Wyjmij udka i odłóż na bok. Zmniejsz temperaturę i podsmaż cebulę i seler przez 5 minut, aż cebula się zeszkli, a następnie dodaj paprykę i czosnek i smaż jeszcze 2 minuty. Zalej warzywa bulionem lub wodą, dodaj tymianek oraz liście laurowe i doprowadź do wrzenia. Włóż udka kurczaka do garnka, przykryj i duś na małym ogniu 45 minut do 1 godziny, aż mięso i papryka będą miękkie. Wyjmij udka i liście laurowe, a resztę zmiksuj na gładki sos (najlepiej ręcznym blenderem) i przetrzyj przez sitko. Włóż udka z powrotem do garnka, zalej sosem i porządnie podgrzej mieszając, żeby się nie przypalił. Dopraw do smaku i wmieszaj zimne masło, żeby sos był gęsty i lśniący.

powrót

Podobne przepisy

Duszony stek w maderze z pięcioma rodzajami grzybów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Tortille
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.