Kurczak duszony w piekarniku podany ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak duszony w piekarniku podany ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 ekologiczny kurczak ważący 1,5 - 2 kg

2 obrane i posiekane cebule

6 ząbków czosnku

2 posiekane łodygi selera naciowego

1 duża marchew

obrana i posiekana

sól i pieprz

1 gałązka rozmarynu

2 liście laurowe

24 pomidorki koktajlowe

450 g liści młodego szpinaku

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 150°C. Do brytfanny wrzuć cebulę, czosnek, seler i marchew. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj rozmaryn i liście laurowe. Wymieszaj. Dopraw kurczaka solą i pieprzem. Ułóż na warzywach. Szczelnie przykryj dobrze dopasowaną pokrywką i duś przez około 90 minut, aż mięso osiągnie 73°C. Wyjmij kurczaka, przykryj folią na półmisku i pozostaw na kwadrans przed pokrojeniem. Postaw brytfannę na średnim ogniu. Doprowadź warzywa do wrzenia. Dodaj pomidory i szpinak. Mieszaj, aż liście zmiękną, a pomidory się rozgrzeją. Dopraw do smaku. Pokrój mięso, podawaj natychmiast z warzywami.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.