Andrzej Polan

Kurczak duszony w białym winie z warzywami


Przepis z programu Czy na pewno umiesz gotować? (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 6688

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 2
średnia głosów: 4.0

Składniki:

jeden cały kurczak

kawałek kiełbasy chorizo

czerwona cebula

ziemniaki

seler naciowy

włoszczyzna

karafka białego wina

śmietana 36 %

musztarda francuska

sól

pieprz

liść laurowy

ziele angielskie

pieprz ziarnisty

olej do smażenia

koperek

natka pietruszki

bagietka pszenna

Przygotowanie:

Z kurczaka zdjąć skórę, pokroić na kawałki, posolić.
Kiełbasę chorizo pokroić na plasterki ok 0,5 cm grubości.
Ziemniaki umyć i obrać.
Łupiny z ziemniaków, plastry kiełbasy i skórę z kurczaka ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Całość posolić, obsypać pieprzem i skropić olejem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pięć ok. 20 minut, aż powstaną chipsy.
Do garnka wlać olej tak, aby pokrył dno, rozgrzać. Kawałki kurczaka obsmażyć na złoty kolor z każdej strony i wyciągnąć.
Przygotować warzywa. Ziemniaki, włoszczyznę, seler naciowy i czerwoną cebulę pokroić w grubą kostkę i przesmażyć w tym samym garnku. Smażyć ok 5 min, mieszając co jakiś czas.
Dołożyć kurczaka i podlać całość białym winem. Gdy wino odparuje, zalać wodą tak, aby zakryła wszystkie produkty. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gdy całość się zagotuje, spróbować i ewentualnie doprawić. Gotować ok. 30 min.
Gdy mięso będzie już obchodziło od kości, odlać połowę bulionu i dodać śmietany. Gotować tak długo, aż powstanie gęsta konsystencja. Dodać musztardy francuskiej. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać pokrojone drobno liście natki pietruszki i koperek.
Bagietkę pokroić pod kątem na kromki ok 1-2 cm, skropić olejem i smażyć na suchej, rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Gotowego kurczaka przełożyć do naczynia, obficie obsypać chipsami i świeżym koperkiem, podawać z grzankami. Dobrze smakuje z liśćmi rzymskiej sałaty.

powrót

Podobne przepisy

Wieprzowina w mleku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Knedle z brukselką z górnej adygi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Parówki z indyka w cieście francuskim
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Bigos
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kugiel z wędzonym kurczakiem i sałatką z pikli
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Agata11

postów: 69

08.02.2017 13:48

CYTUJ

1. W spisie brak sałaty rzymskiej. którą kroi się wzdłuż i chwilę smaży po 2 stronach. Sałatę dodaje się (układa) do potrawy na chwilę przed podaniem, tak gdzieniegdzie.
2. W spisie brak świeżego tymianku, który dodaje się do duszenia kurczaka już z winem. Najważniejszy ziołowy składnik tej potrawy. Polan mówi, że sporo ale nie widać ile.
3..Garnek z kurczakiem w winie i ziemniakami pokrywa się na jakiś czas folią aluminiową żeby sos za szybko nie odparował.
4. Chipsy - piekarnik na 150 st. a nie na 180 st.
5. Kromki bagietki obtacza się w maśle klarowanym z obu stron a nie skrapia olejem.

post edytowany 1 raz, ostatnio 08.02.2017 13:50

S0B0TWOR

postów: 1

20.01.2016 10:44

CYTUJ

no to tak mi sie wydaje, ze to danie na poziom moich umiejetnosci.

szpinakozerca

postów: 2

15.01.2016 13:41

CYTUJ

ooo kurczak na bogato

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.