Anjum  Anand

Kurczak chilli


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Kurczak chilli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Marynata

duży kawałek świeżego imbiru, obrany i grubo posiekany

2-3 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane

2-4 zielone papryczki chilli, przecięte wzdłuż na pół i wypestkowane

sól do smaku

1 łyżeczka garam masala

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki oleju roślinnego



Kurczak

800 g kawałków kurczaka bez skóry, ponakłuwanych widelcem

3 łyżki oleju roślinnego

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

½ łyżeczki mielonego kminu

4 kromki białego chleba, rozdrobnione w blenderze na okruchy

1-2 duże jajka, rozkłócone

1 cytryna, do podania



Przygotowanie

Zmiksować wszystkie składniki marynaty na gładką pastę. Obtoczyć kawałki kurczaka w marynacie. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Wyjąć odpowiednio wcześnie, aby mięso osiągnęło przed pieczeniem temperaturę pokojową. Nagrzać piekarnik do 225 °C. Wlać olej do brytfanny, na tyle dużej, aby wszystkie kawałki kurczaka zmieściły się w jednej warstwie. Wstawić na górny poziom piekarnika, aby podgrzać olej. Wymieszać sól i pieprz z okruchami chleba. Wyjąć kurczaka z marynaty, strząsnąć jej nadmiar i starannie obtoczyć każdy kawałek w okruchach. Zanurzać kawałki kurczaka w jajku i ponownie obtaczać w okruchach. Ułożyć w brytfannie i piec 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200 °C, odwrócić kurczaka i piec jeszcze 15-25 minut (zależnie od wielkości kawałków). Podawać z cząstkami cytryny.





Opracowano na podstawie programu „Łatwa kuchnia indyjska”.

powrót

Podobne przepisy

Kotlety jagnięce w ziołach
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Schabowe z ziarnami słonecznika
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tartiflette
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażone steki i krewetki z sosem aioli
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

cayenne

postów: 12

28.01.2011 18:14

CYTUJ

Kurczak wyszedł doskonały. Bardzo polecam przepis!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.