Delia  Smith

Kurczak cacciatore, czyli po myśliwsku


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Kurczak cacciatore, czyli po myśliwsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

cebula

czosnek

rozmaryn

pół kilo dojrzałych pomidorów

białe wytrawne wino

ocet winny

listek laurowy

przecier pomidorowy

kurczak (już upieczony)

 

 

Przygotowanie:


Podsmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy czosnek i utłuczony w moździerzu rozmaryn, pół kilo dojrzałych, obranych ze skóry i posiekanych pomidorów, białe, wytrawne wino, ocet winny, listek laurowy i przecier pomidorowy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 20 minut, aż połowa płynu odparuje. Dodajemy podzielonego na porcje i zrumienionego kurczaka – i dusimy jeszcze 40 minut. Podajemy z warzywami lub z makaronem.

powrót

Podobne przepisy

Grillowane szaszłyki z domowym chutneyem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
Kotlety wieprzowe z ziemniakami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Spring rolls z indykiem w sosie barbecue
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.