Kurczak albo jagnięcina tandoori

Przepis z programu Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Kurczak albo jagnięcina tandoori
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g jagnięciny lub piersi kurczaka

podzielonych na porcje

500 g jogurtu naturalnego

1 posiekany ząbek czosnku

1½ łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka startego

świeżego imbiru

1 łyżka stołowa oleju z nasion gorczycy

1 łyżka stołowa nasion kolendry

szczypta soli

szczypta pieprzu

 

 

Przygotowanie:


Do miski wrzuć mięso, jogurt, czosnek, sól, pieprz, imbir i wlej olej. Wymieszaj. Olej i jogurt sprawią, że mięso będzie miękkie, dlatego pozostaw je w marynacie jak najdłużej, nawet przez kilka dni. Przed pieczeniem wyjmij mięso z marynaty. Posyp kurkumą i kolendrą. Nabij na metalowy rożen. Piecz na ostrym ogniu na grillu lub w piekarniku. Długość pieczenia zależy od tego, gdzie pieczesz mięso.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak po marokańsku
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Kotleciki jagnięce pieczone
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka z wątróbką i malinowym dressingiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.