Kurczaczki w piwie z puree selerowym

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kurczaczki w piwie z puree selerowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

duży, kilogramowy seler

sok z połowy cytryny

ćwierć miarki mleka

listek laurowy

łyżeczka soli

3 łyżki masła

ćwierć miarki śmietany

pieprz

 

Drób:

2 przepołowione młode kurczaki

sól i pieprz

2 główki czosnku podzielone na ząbki i obrane.

125 g boczku

4 listki laurowe

2 pocięte gałązki rozmarynu

łyżka jagód jałowca

pół litra piwa

 

 

Przygotowanie:

Przygotowanie puree:
Obrać seler i pokroić w kostki o boku 2,5 cm. Do dużego garnka wlać sok z cytryny, mleko, 2 litry wody, posolić, wrzucić listek laurowy, zagotować i trzymać na wolnym ogniu, aż seler stanie się bardzo miękki.
Odcedzić, zachowując miarkę płynu. Usunąć listek laurowy. Zmieszać seler z masłem i śmietaną, następnie zmiksować, dodając tyle płynu, by uzyskać gładką konsystencję. Posolić, popieprzyć i trzymać w cieple.


Przygotować drób:
Rozgrzać piekarnik do 230ºC. Przyprawić kurczęta solą i pieprzem, ułożyć w jednej warstwie na blasze. Obłożyć je czosnkiem, boczkiem, zieleniną i posypać jagodami jałowca. Wlać piwo.
Piec przez kwadrans. Przewrócić mięso i piec kolejny kwadrans. Jeszcze raz przewrócić i piec kolejny kwadrans. Mięso powinno być miękkie i lepkie od lekko skarmelizowanych soków. Gdyby mięso doszło, a zostało zbyt dużo sosu, odłożyć kurczęta w ciepłe miejsce i odparować płyn. Mięso podawać polane sosem ze wszystkimi składnikami.

powrót

Podobne przepisy

Wołowina na rumiano z woka z pieprzem
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Kurczak po zanzibarsku
Paul Merret
Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Pyzy z wołowiną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
(odc.018) gulasz wołowy z ciastkami
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Kurczak cytrynowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.