Aaron Craze

Kulfi miętowo-pistacjowe


Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Kulfi miętowo-pistacjowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

15 g świeżej mięty

250 g miałkiego cukru

60 g orzeszków pistacjowych

3 strączki zielonego kardamonu

200 ml śmietany kremówki

puszka zagęszczonego mleka (410 g)

 

 

Przygotowanie:


Miętę z cukrem utrzyj w dużym moździerzu na miazgę, żeby wydobyć aromat. Owiń orzeszki pistacjowe i strąki kardamonu czystą ściereczką do naczyń, rozbij wałkiem i usuń łupiny. Ubij na sztywno śmietanę kremówkę w dużej misce. Wlej zagęszczone mleko i delikatnie przemieszaj, nie usuwając całego powietrza ze świeżo ubitej śmietany. Teraz wmieszaj orzechy i cukier z miętą. Jeśli masz maszynkę do lodów ukręć masę tak, żeby była na wpół zmrożona, ale miękka. Rozłóż lody do pojemniczków, wbij patyczki i wstaw do zamrażarki, żeby się zestaliły.

powrót

Podobne przepisy

Crumble z borówką amerykańską
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding ryżowy z owocami w syropie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser z chia
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne, Dobre dla dzieci
Zapiekane maliny z kruszonką
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
„Risotto” waniliowe z bananami i sosem malinowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.