Kuleczki serowe i placuszki z łososiem

Przepis z programu Ideał
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Kuleczki serowe i placuszki z łososiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Na marmoladę z czerwonej cebuli:

8 czerwonych cebul

200 ml czerwonego wina

50 ml zagęszczonego soku z czerwonej porzeczki

50 ml porto

100 g cukru

25 ml czerwonego octu winnego

2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki



Na kuleczki serowe:

400 g świeżego sera koziego

25 ml mleka (niekoniecznie)

2 jajka

mąka

bułka tarta

1 łyżeczka natki, drobno posiekanej



Na placuszki z buraków:

100 g surowych buraków, drobno startych

100 g ziemniaków, drobno startych

1 jajko

20 g mąki

olej do smażenia



Na marynowany ogórek:

1 ogórek

100 ml białego octu winnego

50 g cukru

1 łyżeczka szczypiorku, drobno posiekanego



Do dekoracji:

150 g wędzonego łososia

100 g creme fraiche

2 łyżki chrzanu



Przygotowanie:

1. Cebulowa marmolada: drobno posiekaj cebulę i połącz z resztą składników w rondlu o grubym dnie.

2. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 35 minut lub do czasu, gdy marmolada stanie się błyszcząca i lepka.

3. Kulki serowe: wyjmij ser z opakowania i lekko rozgnieć w naczyniu, żeby zmiękł. W razie potrzeby dodaj nieco mleka. Weź łyżeczkę sera i uformuj kulkę.

4. W jednym naczyniu ubij jajko, do drugiego nasyp mąkę, a w trzecim połącz bułkę tartą z natką. Obtocz kulki serowe w mące, strząśnij jej nadmiar, zanurz w jajku i na końcu obtocz w bułce tartej.

5. Rozgrzej olej i smaż kulki partiami 5-8 minut, aż się zrumienią. Podaj z cebulową marmoladą.

6. Placuszki z buraków: połącz tarte buraki z ziemniakami, jajkiem i mąką. Rozgrzej nieco oleju na patelni. Nakładaj miksturę łyżeczką i smaż placuszki 4-5 minut z każdej strony, aż staną się chrupiące. Przełóż do piekarnika, żeby zachowały ciepło. Można przygotować je wcześniej i przed podaniem podgrzać w piecu.

7. Marynowany ogórek: przekrój ogórek wzdłuż na pół i wydrąż pestki. Pokrój w ukośne bardzo cienkie plastry. Dodaj dużo soli i odstaw na 30 minut.

8. W małym rondlu podgrzej ocet, rozpuść w nim cukier i ostudź. Z ogórka zmyj sól. Osusz i przełóż do naczynia. Zalej octem z cukrem, dodaj szczypiorek i odstaw na 30 minut.

9. Połącz creme fraiche z chrzanem. Na placuszkach ułóż po kawałku łososia, udekoruj creme fraiche i ogórkiem.



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.