David Gaboriaud

Kuleczki mięsne w ziołach prowansalskich z sałatą mesclun


Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska

odsłon: 1256

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

mieszanka różnych pomidorów sezonowych: bawole serca, ananasowe, czarny Krym, zielone itp.

4 porządne garści sałaty mesclun (lub miks młodych liści sałat)

250 g mielonej łopatki wieprzowej

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

1 łyżeczka ziół prowansalskich

bułka tarta

1 łyżka rozmarynu drobno posiekanego

skórka i sok z ½ cytryny

oliwa z oliwek

sól

kolorowy pieprz

Przygotowanie:

W misce wymieszaj mięso, czosnek i zioła prowansalskie, dopraw solą i pieprzem. Uformuj kuleczki o wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w bułce tartej.
Podsmaż na oliwie kilka minut, często odwracając, by równomiernie się usmażyły. Na koniec dodaj rozmaryn i podsmaż jeszcze minutę, by oliwa przeszła smakiem rozmarynu.
Umyte pomidory pokrój w kostkę i wymieszaj z sałatą mesclun. Polej oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, dopraw do smaku i dodaj skórkę z cytryny. Podaj sałatę z kuleczkami i kieliszkiem zimnego białego wytrawnego wina.

powrót

Podobne przepisy

Makaron fusilli z młodym szpinakiem, pomidorami i cielęciną
Przepis z programu Spalony? (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
Confit z kaczki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pulpety wołowe z graną na botwince
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.