Agnieszka Kręglicka

Kulebiak


Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Kulebiak
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto drożdżowe

1 kg mąki

150 g drożdży

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru

1 kostka masła

5 jaj i 2 żółtka

1/2 fiolki zapachu waniliowego

skórka cytrynowa

1 garść rodzynek

pół szklanki oleju

 

Farsz

młoda kapusta

1 cebula

koperek

jajka na twardo

sól, pieprz

Przygotowanie:

Kapustę podzielić na ćwiartki, krótko gotować. Cebulę przesmażyć. Po ugotowaniu kapustę posiekać, dodać pieprz, sól oraz przesmażoną cebulę. Dodać koperek i jajka pokrojone w ćwiartki. Wymieszać. Wypełnić farszem ciasto drożdżowe tak, aby ciasto szczelnie otaczało farsz. Wierzch ciasta posmarować delikatnie roztrzepanym białkiem. Wstawić do piekarnika o temperaturze ok. 180 stopni C i po chwili zwiększyć temperaturę do 200 stopni C. Ciasto będzie się piekło ok. 0,5 godziny.

powrót

Podobne przepisy

Zakwas na żur lub barszcz biały
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Masa kajmakowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Jajka w kokilkach
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.