Adam Chrząstowski

Kulebiak z sandacza we francuskim cieście


Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 17678

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

600 g filetu z sandacza

180 g plastrów wędzonego łososia

1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego

100 g selera

100 g cebuli

100 g pieczarek

100 g marchwi

½ szklanki siekanej natki pietruszki

1 łyżka oregano

8 szt. suszonych pomidorów w oliwie

1 posiekany ząbek czosnku

½ kostki masła

1 cytryna

sól

pieprz

1 roztrzepane jajko

olej

 

 

Przygotowanie:


Sandacza oczyścić z żebrowych ości i ewentualnych łusek. Przyprawić. Warzywa pokroić w słomkę. Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę, dodać kolejno selera, marchew, pieczarki, posiekane pomidory, czosnek i oregano. Dusić aż będą półtwarde i dodać natkę pietruszki. Odstawić do ostudzenia. Na rozmrożony płat ciasta rozłożyć plastry łososia, na to warstwę warzyw. Na warzywa ułożyć rybę i całość zwinąć jak roladę, zakładając pod spód brzegi ciasta. Kulebiaka ułożyć na pergaminie i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 45 minut. Przed podaniem kroić w grube plastry i podawać polane gorącym masłem z sokiem z cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Pasta rybna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rolada z sandacza
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Łosoś w papilotach
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Grillowane faszerowane kalmary
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Owoce morza, Dania z grilla
Dorsz miodowy
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.