Kulebiak z kapustą i grzybami

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Kulebiak z kapustą i grzybami - Joanna Jakubiuk

odsłon: 16799

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:
1 opakowanie ciasta francuskiego
Farsz:
500 g kiszonej kapusty
50 g suszonych grzybów
2 cebule
2 ugotowane na twardo jajka
100 g posiekanych orzechów włoskich
łyżka oleju
1 jajko
otarta skórka z 1 cytryny
kilka ziaren jałowca
2 listki laurowe
kilka goździków
kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
sól
pieprz

Przygotowanie:

Umyć grzyby, zalać na noc zimną wodą, następnie ugotować. Kapustę poszatkować drobno, zalać wywarem z grzybów, dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, goździki i skórkę z cytryny. Wszystko wymieszać, doprowadzić do wrzenia i dusić jeszcze około 30 minut. Posiekane cebule zeszklić na oleju, dodać pokrojone w cienkie paski grzyby, doprawić do smaku i jeszcze chwile smażyć. Ugotowaną kapustę zestawić z ognia, usunąć ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Do kapusty dodać grzyby z cebulą, zmielony jałowiec i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Poddusić jeszcze kilka minut wszystko razem tak, aby odparował nadmiar soku. Kapustę przestudzić, dodać posiekane orzechy włoskie i drobno pokrojone jajka ugotowane na twardo. Ciasto rozłożyć na stolnicy. Farsz rozłożyć na cieście. Brzegi ciasta mocno zlepić i ułożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy „szwem” do dołu.
Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem. Z okrawków ciasta powycinać dekoracyjne formy i nakleić na wierzch ciasta. W cieście koniecznie trzeba zrobić kilka otworków tak, aby w trakcie pieczenia mógł odparować nadmiar wody z farszu. Kulebiak wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni C i piec 30 minut. Kulebiak można podawać na gorąco lub na zimno.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.