Marieta  Marecka

Kulebiak drożdżowy z mięsem mielonym


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kulebiak drożdżowy z mięsem mielonym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki

½ szklanki mleka

50 g masła

30 g drożdży świeżych

1 łyżeczka cukru

1 jajo + 1 do posmarowania

1 żółtko

sól

 

Farsz:

400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

1 op. sera Lazur

świeży tymianek

rozmaryn świeży

2 ząbki czosnku

1 cukinia

sól

pieprz

2 jaja

1 łyżka oliwy

 

Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy ciepłe mleko, mieszamy i dosypujemy 2-3 łyżki mąki (lub więcej). Ucieramy na gęstą pastę. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Cukinię kroimy w paski, czosnek przeciskamy przez praskę.
Wyrośnięty zaczyn drożdżowy wlewamy do przesianej mąki, dodajemy sól i rozkłócone jaja. Mieszamy widelcem, a później dłońmi lub robotem z zamocowanym hakiem wyrabiamy ciasto.
Jak wszystko ładnie się sklei, dolewamy rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiamy gęste, gładkie ciasto drożdżowe. Jeśli będzie się kleić, lekko podsypujemy mąką, jeśli będzie zbyt warte dolewamy po trochu mleko.
Jak ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odchodzić od dłoni przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mięso mielone przesmażamy na oliwie, dodajemy czosnek, po łyżce poszatkowanych ziół i cukinię. Przesmażamy jeszcze chwilę, aż odparuje nadmiar płynu. Ściągamy z patelni i studzimy.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5-1 cm, kawałek ciasta odcinamy, przyda się do dekoracji wierzchu. Do farszu mięsnego dodajemy pokrojony w małą kostkę ser i mieszamy, na koniec wbijamy 2 jaja, żeby masa się połączyła.
Układamy farsz na cieście, zostawiając ok. 2 cm margines z jednej i ok. 4 cm z drugiej strony, smarujemy wolne miejsca rozkłóconym jajem i zwijamy jak roladę. Boki ciasta zawijamy pod spód. Wierzch smarujemy jajem, wycinamy z pozostawionego ciasta dekoracje i przyklejamy je do ciasta.
Na koniec robimy kilka nacięć i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Wierzch powinien mięknie się zarumienić a ciasto podrośnie. Kroimy, jak lekko przestygnie.

powrót

Podobne przepisy

Szaszłyki dziadka Petera
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
Pieczony udziec jagnięcy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rolady z indyka z pomidorami i oliwkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Leczo z klopsikami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.