Lucinda Scala  Quinn

Kule serowe w trzech smakach


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

Kule serowe w trzech smakach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Masa podstawowa:

675 g serka kremowego

115 g miękkiego masła

2 łyżki soku z cytryny

½ łyżeczki sosu Worcestershire

5 chlustów sosu tabasco

½ łyżeczki gruboziarnistej soli

¼ łyżeczki białego pieprzu



Cheddar i żurawina:

225 g ostrego pomarańczowego cheddara, startego na tarce

2 łyżki gotowego chutneyu z pomidorów

¾ szklanki drobno posiekanych suszonych żurawin

niesolone krakersy, do podania



Roquefort i orzechy włoskie:

170 g roqueforta, pokruszonego

1 mała szalotka, posiekana

2 łyżeczki brandy, opcjonalnie

1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

chipsy z buraków, do podania



Kozi ser i dymka:

225 g koziego twarożku

2 łyżki drobno posiekanej dymki

⅓ szklanki drobno posiekanych liści pietruszki kędzierzawej

1 ogórek, pokrojony w grube plastry, do podania



Przygotowanie:

Dokładnie zmiksować składniki masy podstawowej i podzielić ją na trzy równe porcje.

Jedną porcję wymieszać z cheddarem i chutneyem. Uformować kulę i obtoczyć ją w żurawinach. Podawać z sucharkami. Drugą porcję wymieszać z roquefortem, szalotką i brandy. Uformować kulę i obtoczyć ją w orzechach. Podawać z chipsami. Trzecią porcję wymieszać z kozim serem i dymką. Uformować kulę i obtoczyć ją w pietruszce. Podawać z plastrami ogórka. Nieobtoczone kule można przechowywać do 3 dni w lodówce lub do miesiąca w zamrażalniku.





Opracowano na podstawie programu „Łatwe przepisy na wielki apetyt”.



powrót

Podobne przepisy

Jajka po wiedeńsku
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Omlet po francusku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rożki z kurczakiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Omlet z szynką i serem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.