Kukurydziana szarlotka

Kukurydziana szarlotka
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
ATELIER SMAKU (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka drobnej kaszy kukurydzianej
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1/2 łyżeczki zmielonego zielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 kg jabłek
  • 10 dag masła lub masła roślinnego
  • 1 łyżka oleju do smarowania i 2 łyżki kaszki kukurydzianej do wysypania blachy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mieszamy ze sobą kaszkę i mąkę kukurydzianą z 1/2 szklanki cukru, solą. Obrane jabłka ucieramy na grubej tarce, mieszamy z przyprawą korzenną, kardamonem, pieprzem i resztą cukru. Na dno posmarowanej i wysypanej blachy wysypujemy 3/4 mąki z kaszą. Następnie kładziemy jabłka, potem resztę mąki z kaszą, a na wierzch kładziemy cienkie plasterki schłodzonego masła. Pieczemy ok. 30-40 min. w rozgrzanym piekarniku do temp. 180 stopni C.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA