Kubańska kanapka i plantan w miodzie

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Kubańska kanapka i plantan w miodzie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

8 kromek o grubości 1 cm portugalskiego chleba albo bagietki z chrupką skórką

4 plastry wędzonej szynki

4 plastry żółtego sera

120 ml miodu (zostanie użyty po połowie)

30 g posiekanych orzechów pekan

¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

2 łyżki masła

1 dojrzały plantan

oliwa



Przygotowanie:

Na małą patelnię wlej oliwę do wysokości 5 cm. Rozgrzej do 190°C. Obierz plantana, pokrój w 8 plastrów o grubości 2,5 cm. Ostrożnie wrzuć do oliwy i smaż, aż będzie złocistobrązowy (przez 3-5 minut).

W rondelku rozgrzej 1 łyżkę masła i połowę miodu. Kromki chleba posmaruj oliwą przy pomocy pędzelka. Połóż na blasze, piecz w 205°C przez 4 minuty. Wyjmij, połóż na każdej ½ plastra szynki i ½ plastra sera. Wstaw do piekarnika, piecz, aż ser się roztopi (przez 2-3 minuty). Wyjmij z piekarnika i ułóż na talerzach. Włóż plastry plantana do miodu z masłem, wymieszaj, żeby płyn równo je pokrył.

W drugim rondelku umieść 1 łyżkę masła i połowę miodu, dodaj orzechy i pieprz. Mieszaj i podgrzewaj, aż masło się roztopi, a składniki połączą.



Podanie:

Ułóż plantany w miodzie obok kanapek, polej sosem miodowo-orzechowym. Smacznego.



© 2012 Vicki Ferentinos

powrót

Podobne przepisy

Rożki z warzywami
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
Crostini z tuńczykiem w pistacjach
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.