Jola Słoma

Krupnik z kaszą gryczaną i ciecierzycą


Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

Krupnik z kaszą gryczaną i ciecierzycą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3/4 szklanki niepalonej kaszy gryczanej

30 dag ziemniaków

20 dag marchwi

15 dag selera

10 dag pietruszki

1 garść suszonych pomidorów

1 szklanka ugotowaniej ciecierzycy lub 1 puszka konserwowej

1 kostka wędzonego tofu

2 łyżki masła orzechowego

1 łyżka sosu sojowego

6 łyżek oleju

1 łyżka pieprzu ziołowego

1 łyżeczka wędzonej suszonej papryki

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków

ok. 2 łyżeczki soli

2,5 litra wody

 

Przygotowanie:

Do gotującej się wody wrzucamy marchewkę i pietruszkę pokrojoną w talarki oraz pokrojone ziemniaki i suszone pomidory. Utarty na tarce o grubych oczkach seler podsmażamy przez chwilę z pieprzem ziołowym na 3 łyżkach oleju. Dodajemy do zupy i dorzucamy resztę przypraw, sól i ciecierzycę. Tofu kroimy w kostkę, mieszamy z sosem sojowym, następnie smażymy na reszcie oleju i dodajemy do zupy. Gdy ziemniaki i kasza są ugotowane, dodajemy 2 łyżki masła orzechowego, zagotowujemy i możemy podawać.

powrót

Podobne przepisy

Zupa cebulowa
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Szybka zupa rybna z warzywami, anyżem i razowymi grzankami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem z pora z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa-krem z awokado
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Krem z kiszonych ogórków
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.