Marieta  Marecka

Krupnik na gęsich podrobach


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

Krupnik na gęsich podrobach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 marchewki

1 pietruszka

2 gałązki selera naciowego

skrzydło gęsi

szyja gęsi

podroby z 1 gęsi

1 pierś lub udko z gęsi

½ szklanki kaszy jęczmiennej

2 listki laurowe

4 ziela angielskie

sól

pieprz

2 ziemniaki

4 suszone grzyby

1 rozgnieciony czosnek

natka pietruszki lub świeży lubczyk do podania

 

Przygotowanie:

Części z gęsi myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i na niedużym gazie gotujemy ok. 3-4 godzin, w trakcie zbieramy szumowiny.
Następnie wyławiamy mięso i podroby, a do garnka wrzucamy starte na tarce lub pokrojone w drobną kostkę warzywa, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony czosnek i suszone grzyby.
Gotujemy ok. 20 minut i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dosypujemy kaszę.
Przestudzone podroby i mięso z gęsi kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do zupy jak już wszystkie warzywa będą dogotowane, doprawiamy całość solą, pieprzem i serwujemy. Posypujemy natką pietruszki lub świeżym lubczykiem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.