Agnieszka Kręglicka

Kruchy spód migdałowy


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne

Kruchy spód migdałowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g mąki

150 g cukru

250 g miękkiego masła

250 g migdałów obranych ze skórki

1 jajo

2 żółtka

szczypta soli

 

Przygotowanie:

Migdały zmiksować na mąkę w malakserze. Wymieszać wszystkie składniki dokładnie i wyrobić spójne ciasto. Ciasto będzie mokre i tłuste. Odstawić do lodówki na godzinę, by ciasto stwardniało. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Pomiędzy arkuszami pergaminu rozwałkowywać cieniutkie placki, grubości ok. 0,5 cm. Wyciąć z nich równe prostokąty i na pergaminie, na którym były wałkowane przenieść na blachy. Piec aż się lekko zrumienią, ok. 17 minut.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z selera z chrzanem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wieprzowina a la dzik
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szynka pieczona
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.