Delia  Smith

Kruchy placek z rabarbarem


Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

Kruchy placek z rabarbarem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

17 dag mąki

4 dag masła

4 dag smalcu

zimna woda

żółtko

2 łyżki semoliny

70 dag rabarbaru

10 dag cukru

kilka pokruszonych kostek cukru brązowego

 

 

Przygotowanie:


Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy tłuszcz, wyrabiamy, aż całość będzie przypominała okruchy. Dodajemy 2 łyżki wody, mieszamy nożem do połączenia składników, a następnie zagniatamy ciasto. Zawijamy w plastikową torebkę i odstawiamy na 20 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na placek o średnicy około 30 cm. Smarujemy żółtkiem i posypujemy semoliną. Pośrodku wykładamy pokrojony rabarbar, wymieszany z cukrem. Zawijamy brzegi ciasta na rabarbar. Smarujemy je białkiem, posypujemy brązowym cukrem i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 30 – 35 minut.

powrót

Podobne przepisy

Tort chałwowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasteczka z białej czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Rogaliki rugelah z białego sera z orzechowym farszem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biały ser (odc. 26)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort poczwórnie czekoladowy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
Tarta owocowa ,,tutti  fruti,,
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tort Sachera
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.