Martha Stewart

Kruche trójkąty


Przepis z programu Martha piecze 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Kruche trójkąty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 szklanki mąki uniwersalnej

¾ szklanki cukru pudru

1¼ łyżeczki soli

1 szklanka niesolonego masła o temperaturze pokojowej, dodatkowo do posmarowania blachy

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól. W misie miksera ucieramy masło na średnich obrotach, aż stanie się puszyste, 3 do 5 minut. Potem zgarniamy wszystko ze ścianek miski. Stopniowo dodajemy mieszankę z mąką i ubijamy przez 2 minuty, aż ciasto stanie się puszyste.

Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Kratkę ustawiamy w górnej części piekarnika.

Przy pomocy folii nakładamy ciasto do formy na tartę o średnicy 25 centymetrów z wyjmowanym dnem. Przykrywamy ciasto folią i chłodzimy w lodówce przez 20 minut. Po tym czasie ściągamy folię i kroimy ciasto na 8 trójkątów. Za pomocą drewnianego patyczka nakłuwamy ciasto w odstępach co pół centymetra.

Pieczemy do uzyskania złotego koloru, około jednej godziny. Stawiamy ciasto na kratce. Kroimy jeszcze raz na 8 kawałków i chłodzimy. Ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2 tygodnie.

powrót

Podobne przepisy

Babeczki kakaowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.1) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Churros, hiszpańskie pączki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Grzybki kawowe
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciastka arabskie bazbuse
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Tartaletki z kremem budyniowym
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.