Anna Olson

Kruche rogaliki z orzechami nerkowca


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Kruche rogaliki z orzechami nerkowca
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 i 1/3 szklanki mąki uniwersalnej

1 szklanka +2 łyżki uprażonych orzechów nerkowca

szczypta soli

1¼ kostki miękkiego masła

1/3 szklanki cukru

cukier puder do obtoczenia

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Pulsacyjnie zmielić orzechy, mąkę i sól w malakserze, ale tak, żeby orzechy nie były całkiem miałkie. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto, aż składniki się połączą (wyrabiane zbyt długo twardnieje).
Mniej więcej z łyżki ciasta utoczyć wałeczek i wygiąć w kształcie rogalika. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać rogaliki pozostawiając między nimi ok. 3 cm wolnego miejsca.
Piec 15-20 minut, aż będą złociste. Ostudzić na blasze przez 10 minut i obtoczyć w cukrze-pudrze.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.