Delia  Smith

Kruche ciasto z orzechami laskowymi


Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Kruche ciasto z orzechami laskowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

15 dag miękkiego masła

7 dag cukru pudru

15 dag mąki pszennej

7 dag mąki ryżowej

9 dag orzechów laskowych

mus owocowy lub owoce

 

 

Przygotowanie:


Ucieramy masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy wymieszane i przesiane mąki, oraz uprażone i zmielone orzechy laskowe. Wyrabiamy ciasto, wkładamy je do plastikowej torebki i schładzamy pół godziny w lodówce. Następnie rozwałkowujemy je na grubość pół centymetra i foremką wykrawamy krążki o średnicy około dziesięciu centymetrów. Ciasteczka pieczemy 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, a następnie przekładamy owocowym musem oraz całymi owocami i oprószamy cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Biszkopt z galaretką i owocami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Placek dyniowy ze śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chrupiące bezy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Quiche lorraine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szarlotka sypana
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta z szynką, cebulami i pieczarkami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.