David w europie 2

przepisy z programów >>

Kruche ciasto na mazurki

Przepis z programu Słodki drań (odc.18)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka Ciasta i ciasteczka

składniki i przygotowanie:

Składniki
200 g masła
70 g migdałów
300 g mąki krupczatki
60 g cukru
3 jajka
1/2 łyżeczki soli
1 kropla aromatu migdałowego

Przygotowanie
Zmiel migdały na drobno. Ugotuj dwa jajka na twardo. Do kopca mąki, cukru i soli wbij jedno jajko oraz dodaj aromat migdałowy. Wymieszaj dobrze. Żółtka przetrzyj przez sitko i dodaj do ciasta wraz z masłem i zmielonymi migdałami. Zagnieć wszystkie składniki na jednolitą masę. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na pół godziny. Podziel ciasto na trzy części. Rozwałkuj po kolei każdą część ciasta na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Tradycyjnie powinny to być kwadraty lub prostokąty. Na każdym z blatów wokół krawędzi ułóż z wałeczka ciasta rant. Przełóż na papier do pieczenia i nakłuj widelcem. Piecz na złoto w piekarniku nastawionym na 200 stopni C ok. 20 min.

© Jacek Sikora

skomentuj przepis >>