Jacek Sikora

Kruche ciasto na mazurki


Przepis z programu Słodki drań (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

Kruche ciasto na mazurki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g masła

70 g migdałów

300 g mąki krupczatki

60 g cukru

3 jajka

1/2 łyżeczki soli

1 kropla aromatu migdałowego

Przygotowanie:


Zmiel migdały na drobno. Ugotuj dwa jajka na twardo. Do kopca mąki, cukru i soli wbij jedno jajko oraz dodaj aromat migdałowy. Wymieszaj dobrze. Żółtka przetrzyj przez sitko i dodaj do ciasta wraz z masłem i zmielonymi migdałami. Zagnieć wszystkie składniki na jednolitą masę. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na pół godziny. Podziel ciasto na trzy części. Rozwałkuj po kolei każdą część ciasta na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Tradycyjnie powinny to być kwadraty lub prostokąty. Na każdym z blatów wokół krawędzi ułóż z wałeczka ciasta rant. Przełóż na papier do pieczenia i nakłuj widelcem. Piecz na złoto w piekarniku nastawionym na 200 stopni C ok. 20 min.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.