Tomasz Jakubiak

Kruche ciastka z orzechów laskowych z tatarem z owoców leśnych i kremem mascarpone


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki

odsłon: 2019

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 szkl. mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szkl. cukru pudru

1/2 szkl. mąki z orzechów laskowych

1/2 kostki masła

1/2 szkl. słodkiej śmietany

Tatar z leśnych owoców:

1/2 szkl. malin

1/2 szkl. jeżyn

1/2 szkl. jagód

1/2szkl. porzeczek

1/2 szkl. poziomek

5 listków świeżej mięty

Krem:

250 g mascarpone

2 żółtka

4 czubate łyżki cukru pudru

laska wanilii

Przygotowanie:

Orzechy upraż i obierz ze skórki, następnie zmiksuj w młynku na konsystencję mąki. Do malaksera wsyp mąkę z orzechów, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodaj masło i śmietanę. Zagnieć wszystkie składniki. Ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny. Ze schłodzonego ciasta przy pomocy ringu uformuj na blaszce płaskie ciasteczka. Piecz je w 200 stopniach przez 15 minut. Przygotuj krem. W misce utrzyj żółtka. Do napowietrzonych żółtek dodaj wanilię, cukier puder i mascarpone. Wszystkie składniki dokładnie utrzyj na gładki krem. Przygotuj owocowy tatar. Owoce, poza porzeczkami posiekaj i wymieszaj. Dodaj posiekaną miętę. Złóż ciastko. Na ciastko nałóż krem i owocowy tatar przykryj drugim ciastkiem. Wierzch udekoruj kremem i owocami. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Ciastka moelleux au chocolat
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Miodownik
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta tatin z gruszkami i ciastem francuskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Domowe pączki z różaną konfiturą
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Babeczki z polewą z białej czekolady
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.