Tomasz Jakubiak

Kruche ciastka z orzechów laskowych z tatarem z owoców leśnych i kremem mascarpone


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki

odsłon: 2111

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 szkl. mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szkl. cukru pudru

1/2 szkl. mąki z orzechów laskowych

1/2 kostki masła

1/2 szkl. słodkiej śmietany

Tatar z leśnych owoców:

1/2 szkl. malin

1/2 szkl. jeżyn

1/2 szkl. jagód

1/2szkl. porzeczek

1/2 szkl. poziomek

5 listków świeżej mięty

Krem:

250 g mascarpone

2 żółtka

4 czubate łyżki cukru pudru

laska wanilii

Przygotowanie:

Orzechy upraż i obierz ze skórki, następnie zmiksuj w młynku na konsystencję mąki. Do malaksera wsyp mąkę z orzechów, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodaj masło i śmietanę. Zagnieć wszystkie składniki. Ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny. Ze schłodzonego ciasta przy pomocy ringu uformuj na blaszce płaskie ciasteczka. Piecz je w 200 stopniach przez 15 minut. Przygotuj krem. W misce utrzyj żółtka. Do napowietrzonych żółtek dodaj wanilię, cukier puder i mascarpone. Wszystkie składniki dokładnie utrzyj na gładki krem. Przygotuj owocowy tatar. Owoce, poza porzeczkami posiekaj i wymieszaj. Dodaj posiekaną miętę. Złóż ciastko. Na ciastko nałóż krem i owocowy tatar przykryj drugim ciastkiem. Wierzch udekoruj kremem i owocami. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Tarta cytrusowo - dyniowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Włoskie ciasto z polenty i ricotty
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gniazdka poznańskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasteczka owsiane z kawą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasteczka z parmezanem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.