Anna Olson

Kruche ciastka cytrynowo - tymiankowe


Przepis z programu Na słodko (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Kruche ciastka cytrynowo - tymiankowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 ¼ szklanki mąki uniwersalnej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

2 łyżki posiekanych świeżych listków tymianku

1 kostka miękkiego masła

1 ½ szklanki cukru

2 łyżki skórki otartej z cytryny

1 łyżka tartego korzenia imbiru

1 jajko

2 łyżki soku cytrynowego

2 łyżki mleka

 

 

Przygotowanie:


Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać posiekany tymianek, zamieszać. Masło, cukier, skórkę cytrynową oraz imbir utrzeć na puszystą masę. Wmieszać jajko i sok z cytryny. Dodać sypkie składniki i mieszać, aż ciasto stanie się jednolite. Podzielić ciasto na dwie części i uformować wałki o grubości ok. 4cm. Zawinąć je w plastykową folię i chłodzić przynajmniej przez 2 godziny. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Wyjąć ciasto z folii, pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzla posmarować ciastka mlekiem i piec 12-15 minut, aż brzegi ciastek staną się złote.
Ciasteczka można podać z dojrzałym serem cheddar i miodem tymiankowym.

powrót

Podobne przepisy

Cytrynowe magdalenki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto kokosowo - jeżynowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Biscotti z sosem mocca
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Grzybki kawowe
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.06) ciasto z serowym nadzieniem na słono
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.