Marieta  Marecka

Kruche ciasteczka z marmoladą


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Kruche ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

Kruche ciasteczka z marmoladą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

110 g dobrego masła

50 g cukru pudru

1 żółtko

150 g mąki pszennej

25 g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka pasty z wanilii

szczypta soli

dżem lub marmolada

Przygotowanie:

Masło ucieramy w malakserze do białości, dosypując po łyżce cukier puder. Dodajemy żółtko, esencję i nadal miksujemy. Mąki przesiewamy razem i mieszamy. Dodajemy po 1 łyżce do masła i miksujemy, na koniec dodajemy szczyptę soli. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek ciasteczka kładziemy po ½ łyżeczki marmolady. Pieczemy w temp. 180 st. ok. 12-14 minut. Studzimy na kratce i pałaszujemy.

powrót

Podobne przepisy

Tarta ze świeżymi borówkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Churros z sosem czekoladowym
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Florentynki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Suszone owoce (odc.35)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Murzynek w czekoladzie
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciasto dyniowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Muffinki, czyli amerykańskie babeczki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.