Marieta  Marecka

Kruche ciasteczka z marmoladą


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Kruche ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

Kruche ciasteczka z marmoladą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

110 g dobrego masła

50 g cukru pudru

1 żółtko

150 g mąki pszennej

25 g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka pasty z wanilii

szczypta soli

dżem lub marmolada

Przygotowanie:

Masło ucieramy w malakserze do białości, dosypując po łyżce cukier puder. Dodajemy żółtko, esencję i nadal miksujemy. Mąki przesiewamy razem i mieszamy. Dodajemy po 1 łyżce do masła i miksujemy, na koniec dodajemy szczyptę soli. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek ciasteczka kładziemy po ½ łyżeczki marmolady. Pieczemy w temp. 180 st. ok. 12-14 minut. Studzimy na kratce i pałaszujemy.

powrót

Podobne przepisy

Muffiny owocowe z orzechami
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci
Ciasto czekoladowe bez mąki
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Babeczki z polewą z białej czekolady
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.