Marieta  Marecka

Kruche ciasteczka z berberysem i rodzynkami


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka z berberysem i rodzynkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g miękkiego masła

130 g drobnego cukru trzcinowego

200-220 g mąki pszennej + do podsypania

100 g kleiku ryżowego

50 g suszonego berberysu

50 g rodzynek

1 łyżka skórki startej z pomarańczy

1 łyżeczka pasty z wanilii

Opcjonalnie: 1 czubata łyżka gęstej śmietany

Przygotowanie:

Rodzynki, berberys i skórkę z pomarańczy miksujemy w malakserze lub bardzo drobno kroimy.
Masło przekładamy do malaksera, dodajemy cukier i miksujemy pulsacyjnie, aż pojaśnieje.
Dodajemy owoce, mąkę, kleik i pastę z wanilii. Ucieramy, aż składniki zaczną się łączyć. Jeśli masa będzie za sucha dodajemy śmietanę.
Przekładamy masę na stolnicę, zagniatamy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy, wycinamy ulubione kształty i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 12-15 minut i studzimy na kratce.


powrót

Podobne przepisy

Cytrynowe ciasteczka z galaretką
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cytryna (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Croquembouche
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Klasyczna beza francuska
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.06) ciasto z serowym nadzieniem na słono
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Jabłkowa tarta tatin
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta cytrynowo-malinowa
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maliny (odc.21)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.