Marieta  Marecka

Kruche ciasteczka z berberysem i rodzynkami


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Kruche ciasteczka z berberysem i rodzynkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g miękkiego masła

130 g drobnego cukru trzcinowego

200-220 g mąki pszennej + do podsypania

100 g kleiku ryżowego

50 g suszonego berberysu

50 g rodzynek

1 łyżka skórki startej z pomarańczy

1 łyżeczka pasty z wanilii

Opcjonalnie: 1 czubata łyżka gęstej śmietany

Przygotowanie:

Rodzynki, berberys i skórkę z pomarańczy miksujemy w malakserze lub bardzo drobno kroimy.
Masło przekładamy do malaksera, dodajemy cukier i miksujemy pulsacyjnie, aż pojaśnieje.
Dodajemy owoce, mąkę, kleik i pastę z wanilii. Ucieramy, aż składniki zaczną się łączyć. Jeśli masa będzie za sucha dodajemy śmietanę.
Przekładamy masę na stolnicę, zagniatamy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy, wycinamy ulubione kształty i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 12-15 minut i studzimy na kratce.


powrót

Podobne przepisy

Ciastka moelleux au chocolat
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta tatin
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Babeczki z polewą z białej czekolady
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto limonkowo-kokosowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska, Kuchnia indyjska, Kuchnia lankijska
Ciasto kokosowo - jeżynowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Tarta z syropem klonowym i orzechami pekan
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Orzechy pekan (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.