Kruche ciasteczka maślane

Kruche ciasteczka maślane
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Kruche ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 100 g dobrego masła
  • 125 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub pasty z wanilii
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z podanych składników można przygotować 1 blaszkę ciastek. Masło wkładamy do malaksera, dodajemy cukier i ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy esencję waniliową, szczyptę soli i mąkę. Ucieramy krótko. Można masę przełożyć do miski i połączyć z mąką za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy zgrabne ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 160 st. ok. 10 minut. Delikatnie ściągamy z blaszki, studzimy na kratce i podajemy posypane cukrem pudrem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA