Marieta  Marecka

Kruche ciasteczka maślane


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

Kruche ciasteczka maślane
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

100 g dobrego masła

125 g mąki pszennej

2,5 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżeczka esencji waniliowej lub pasty z wanilii

szczypta soli

cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Z podanych składników można przygotować 1 blaszkę ciastek. Masło wkładamy do malaksera, dodajemy cukier i ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy esencję waniliową, szczyptę soli i mąkę. Ucieramy krótko. Można masę przełożyć do miski i połączyć z mąką za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy zgrabne ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 160 st. ok. 10 minut. Delikatnie ściągamy z blaszki, studzimy na kratce i podajemy posypane cukrem pudrem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.