Kruche babeczki z kremem waniliowym i wiśniami - Kamil Mikołajczyk

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 16349

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g mąki

150 g masła

100 cukru pudru

4 żółtka

Krem do napełnienia babeczek

4 żółtka

1 łyżka maki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

1 ½ szklanki mleka

½ laski wanilii

200 g masła

migdały

Wierzch:

śmietana 36 %

cukier puder

sok z cytryny

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki siekam i zagniatam ciasto. Rozwałkowuję cienko i wykrawam babeczki. Piekę w temperaturze 150 stopni przez około 30 minut.

Przygotowanie kremu:
Żółtka mieszam z 1 łyżką mąki pszennej, 1 łyżką mąki ziemniaczanej, 1 szklanką cukru, wszystko rozpuszczam w ½ szklanki mleka. 1 szklankę mleka zagotowuję z wanilią i wlewam przygotowaną mieszankę. Gotuję jak budyń. Studzę. Następnie ucieram masło i dodaję budyń. Na koniec wrzucam posiekane migdały.

Wierzch:
Śmietanę ubijam z cukrem pudrem i dodaję trochę soku z cytryny. Babeczki napełniam kremem. Następnie szprycuję bitą śmietaną, posypuję jedną stronę kakao i dekoruję wiśniami smażonymi.

powrót

Podobne przepisy

Sernik
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Lilijki miodowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wegańskie ciasto z owocami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegańskie, Ciasta wegańskie
Szarlotka
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.